Marble Arch Place

Marble Arch Place, London

Client:   Almacantar, Multiplex

Brief:     Naming & Wayfinding design 

Sector:   Mixed Use – Office and Residential

Designed by internationally renowned architects Rafael Vinoly, Marble Arch Place is a mixed-use residential, office, retail and cinema scheme. Located opposite Marble Arch and overlooking Hyde Park, the design quality across all disciplines had to reflect the prestigious address. The first task in the wayfinding brief was to develop the numbering, address and naming strategy for submission to the local planning department. This involved researching local precedents and exploring different options, to arrive at a solution that would meet the client’s business objectives and make sense from a planning perspective.

As part of the wayfinding strategy, information and design principles were established for the office floors and apartment building.  This strategy encompasses two basement floors that include a mix of parking, resident amenity and tenant spaces. The design brief called for a series of distinct design concepts that were appropriate to the interior finishes and materials palette in each of the different use spaces – residential, office and back of house. Within the basement this required a different feel between the operational areas and resident’s amenity.

Directional signs to changing rooms and treatment room 2 and a large 3D letter A, designed as individual, dark bronze coloured characters.
Level 2 accompanied by a large 3D 2 in individual dark bronze characters
level 2 written as Individual characters in a dark bronze colour
The Bryanston, Hyde Park identification sign etched into stone
Apartment number designed at a vertical horizontal, dark bronze panel. Containing a lighter brass colour 5 and white 02
Image showing the design of a square-shaped sign to identify storage room 1. The name is in white lettering on a dark bronze background which is decorated with horizontal markings on the top and bottom of the square
Graphic featured on the lift core wall in the car park for Bryanston Apartments, which included the name and and a decorative motif
CGI of the office reception and tenant directory sign